Oes Olde Lu

Diverse familiewapens

Het familiewapen Bakker

Bakker

In azuur een brood van goud, gekerfd van zilver,
met een blokzoom van sabel en zilver.

Ontworpen in januari 2013 door Marco Bakker te Gouda (naar een eerste versie uit 2009) voor alle afstammelingen van Bareld Barelds Bakker (1748–1808). Het brood verwijst naar het bakkersambacht dat deze Bareld in Peize uitoefende tot ca. 1794 en dat zijn zonen in 1811 bij de keuze van een familienaam inspireerde. Azuur en goud zijn afgeleid van het wapen van de voormalige gemeente Peize. De blokzoom verwijst naar het wapen van de gemeente Noordenveld, de gemeente waartoe op het moment van ontwerpen voor de familie belangrijke plaatsen als Peize, Foxwolde, Roderwolde, en Roden behoorden.

Het familiewapen Datema

Datema

Gedeeld: I. in goud een halve adelaar van sabel,
getongd van keel, komende uit de deellijn;
II. doorsneden: a. in keel een huismerk van goud
in de vorm van een andreaskruis met aan de rechter bovenarm
een naar rechtsonder hangende verlenging met liggende schreef,
aan de rechter onderarm een haakse schreef,
en aan de linker boven- en onderarm een liggende schreef;
b. in zilver drie klaverbladen van sinopel.

Vastgesteld omstreeks 1990 op initiatief van Ben Datema te Kootstertille in samenwerking met Stichting Heraldisch Atelier ‘Armorial’ te Tiel en Paul Datema te Vollenhove voor alle afstammelingen van Egbert Datema (geboren vóór 1556). Het wapen is grotendeels ontleend aan de grafsteen van zijn in 1622 overleden weduwe, Grietje Roelfs. De grafsteen lag tot 1861 in de kerk van Lagemeeden, daarna op een boerenerf in de directe omgeving, en is in 1981 verloren gegaan. De halve, zogenaamd ‘Friese’ adelaar komt veel voor in Friese, Groninger, en Oost-Friese familiewapens. De drie klaverbladen zouden een teken kunnen zijn van eigenerfde boerenstand. De keuze voor het huismerk is enigzins arbitrair, omdat de genoemde grafsteen een tweede wapen liet zien dat bijna identiek was aan de eerste, maar een ander huismerk bevatte.

Het familiewapen Wijbrans

Wijbrans

In zilver een golvende dwarsbalk van azuur,
vergezeld boven van een plompeblad van keel
en beneden van een vogel van sabel.

Ontworpen in januari 2013 door Marco Bakker te Gouda voor alle afstammelingen van Gerrit Wijbrans (geboren in 1704). Het plompeblad verwijst naar de Friese afkomst van deze Gerrit — Wijnjeterp — en is afgeleid van de vlag van Friesland. De golvende dwarsbalk staat voor de Merwede, waarlangs hij en zijn directe nakomelingen in Holland een thuisbasis vonden. De vogel is ontleend aan het wapen van de voormalige gemeente Hardinxveld, de gemeente waarin veel verwante dragers van de familienaam hebben gewoond.

Het familiewapen Vlot

Vlot

Geschuind: I. in sabel een klaverblad van goud;
II. in zilver een half molenrad van keel, komende uit de deellijn.

Ontworpen in januari 2013 door Marco Bakker te Gouda voor alle afstammelingen van Hendrik Cornelis Vlot (geboren vóór 1602). Het klaverblad van goud in het veld van sabel staat voor drijvend land op slappe moerasgrond en vertegenwoordigt daarmee het toponiem waar de familienaam mogelijk van is afgeleid. Het molenrad is ontleend aan het wapen van de voormalige gemeente Giessendam — overgenomen in een omgekeerde kleurstelling — en verwijst naar zowel de plaats Giessendam als de gemeente Molenwaard. In Giessendam hebben veel verwante dragers van de familienaam gewoond. In de gemeente Molenwaard lag op het moment van ontwerpen het buurtschap Gijbeland, de woonplaats van genoemde Hendrik. Het molenrad in het gemeentewapen van Giessendam en de naam ‘Molenwaard’ vinden beide een oorsprong bij het geslacht De Molenaar, dat gedurende de middeleeuwen veel bezittingen had in de Alblasserwaard.

Het familiewapen Bisdom van Vliet

Bisdom van Vliet

In goud drie eenden van natuurlijke kleur,
naast elkaar, staand op een grond van sinopel,
en in een vrijkwartier van keel drie geknopte ruiten van zilver.

Gevoerd door Theodorus Bisdom van Vliet en enkele afstammelingen die óók de naam ‘Bisdom van Vliet’ gebruikten, tot en met zijn achter-achterkleindochter Paulina Bisdom van Vliet. Aan het oorspronkelijke wapen ‘Bisdom’ van Theodorus werd het vrijkwartier ‘Vliet’ toegevoegd nadat hij in 1755 de heerlijkheid Vliet (bij Oudewater) had aangekocht. Er zijn ook familiewapens ‘Bisdom’ bekend met eenden van sabel of zilver.

Oes Olde Lu: Het verhaal van onze ouders, en hun ouders, en hún ouders …